stoldheta_snimka

Какво трябва да знаем при избор на столче за кола?

Това ръководство предоставя подробна информация за основните видове столчета за кола, които предлагаме и обяснява предимствата и характеристиките на различните модели. Обърнете внимание на асортимента от столчета за кола.


Безопасност в автомобила

Използването на столчета за кола и обезопасителни колани за деца е регламентирано със закон. За да осигурите безопасността на детето си в автомобила, важно е да изберете най-подходящото столче за кола и да го инсталирате правилно. Ние можем да ви дадем изключително ценни съвети за подходящия вид столче, съобразявайки се с възрастта на детето ви и характеристиките на вашия автомобил.
Не оставяйте дори и най-краткото пътуване на случайността: винаги отделяйте време да обезопасите детето си в подходящото столче за кола. Винаги следвайте инструкциите на производителя за монтаж и ги пазете заедно със столчето. Съгласно европейските стандарти:
 • Деца под 135см и под 12 години ТРЯБВА да бъдат обезопасени подходящо според теглото им във всички превозни средства (включително джипове и други превозни средства).
 • Насочените назад бебешки столчета НЕ ТРЯБВА да се използват в седалка, защитена с предна въздушна възглавница, освен ако въздушната възглавница не е деактивирана ръчно или автоматично.
 • Всички детски столчета за кола ТРЯБВА да отговарят на последния Европейски стандарт ECE R44.03 (или R44.04).

Избор на столче за кола

За по-малките деца, по-важният фактор при определяне на подходящото столче за кола е не възрастта, а теглото на детето.
В Европа са регламентирани осем групи столчета за кола, всяка от които е подходяща за определено тегло на детето. Те са показани в таблицата по-долу. Всички столчета в нашата стокова номенклатура са предназначени да осигурят на детето ви най-добрата възможна защита. Някои от тях са проектирани да покриват повече от една група. Всички столчета за кола, които предлагаме отговарят на съвременните стандарти за безопасност, както е посочено ECE R44.03 (или R44.04)
Препоръчително е до навършване на 4 години детето да използва насочено назад столче за кола, тъй като тялото му под тази възраст е особено уязвимо от мощни въздействия, а насоченото назад столче ще му осигури необходимата допълнителна защита в случай на сблъсък.

Група

Тегло на детето

Приблизителна възраст на детето

0

От раждането - 10кг

От раждането до 6-9 месеца

0+

От раждането - 13кг

От раждането до 12-15 месеца

0+ и 1

От раждането - 18кг

От раждането до 4 години

1

9-18кг

От 9 месеца до 4 години

1 и 2

9-25кг

От 9 месеца до 6 години

2

15-25кг

От 4 до 6 години

1, 2 и 3

9-36кг

От 9 месеца до 12 години

2 и 3

15-36кг

От 4 до 12 години

Начално пътуване - група 0

Много по-безопасно е бебетата да пътуват в насочени назад столчета за кола, познати като детски превозвачи.
Столчетата за кола от групи 0, 0+ и 1 могат да се използват на предната или задната седалка на автомобила с помощта на предпазния диагонален и през скута колан за възрастни или чрез Isofix основа.

Група 0
Насочено назад столче за кола за бебета от раждането до 10кг (приблизително от раждането до 6-9 месеца). Това столче може да се използва на предната или на задната седалка на автомобила.

Внимание опасно: Да не се използват върху пътническа седалка, оборудвана с въздушна възглавница!

 • Столчето се придържа с 3-точковия колан за възрастни, като бебето трябва да бъде осигурено с неразделната ремъчна система.
 • Подкрепя гърба и врата на бебето в случай на авария
 • Позволява ви да поддържате визуален контакт с бебето, когато се използва на предната седалка
 • Полезна дръжка за пренасяне на бебето докато спи
 • Приспособление за люлеене, когато се използва вкъщи
 • Някои модели се поставят върху шасита на детски колички

Начално пътуване - групи 0+ и 1

Група 0+
Обърнати назад столчета за кола за бебета от раждането до 13кг (от раждането до около 12-15 месеца). Това нововъведение в сигурността на столчетата за кола позволява на малкото да пътува насочено назад в автомобила. Внимание опасно: Да не се използват върху пътническа седалка, оборудвана с въздушна възглавница!
 • Столчето се прихваща с помощта на 3-точков диагонален и през скута предпазен колан за възрастни или чрез Isofix система, ако седалката или основата има Isofix точки.
 • Вашето бебе трябва да бъде осигурено с неразделната ремъчна система на столчето.
 • Подкрепя гърба и врата на бебето в случай на авария
 • Позволява ви да поддържате визуален контакт с бебето, когато се използва на предната седалка
 • Полезна дръжка за пренасяне на бебето докато спи
 • Приспособление за люлеене, когато се използва вкъщи
 • Някои модели се поставят върху шасита на детски колички

Обърнете внимание на нашите столчета за кола от група 0+.


Групи 0+ и 1
Насочени назад и насочени напред столчета за кола за бебета от раждането до 18кг (от раждането до около 4 години). Това столче за кола може да се използва насочено назад за бебета до 13кг (от раждането до около 12-15 месеца). Може да се използва насочено напред, когато вашето дете е над 9кг и може да седи самостоятелно до 18кг (около 4 годишна възраст).

Внимание опасно: Да не се използват върху пътническа седалка, оборудвана с въздушна възглавница!

 • Столчето се прихваща с помощта на диагонален и през скута предпазен колан за възрастни.
 • Вашето бебе трябва да бъде осигурено с неразделната ремъчна система на столчето.
 • Някои модели имат лесно регулируеми с едно дръпване вградени ремъчни системи.
 • Повечето модели са с накланящ механизъм за допълнителен комфорт.
 • Подплатените калъфи на седалката се свалят лесно и могат да се перат.

Обърнете внимание на нашите столчета за кола от групи 0+ и 1.

Пътуващи малки деца - групи 1, 2 и 3

Обърнати напред столчета за кола за бебета и по-големи деца от 9 до 18кг (от 9 месеца до около 4 години). Столчета за кола, които се използват на предната или на задната седалка на автомобила.
Внимание опасно: Да не се използват върху пътническа седалка, оборудвана с въздушна възглавница!
 • Столчето се фиксира на място с помощта на диагонален и през скута предпазен колан за възрастни или седалищен колан, или чрез Isofix система, ако седалката има Isofix точки. Вашето бебе трябва да бъде осигурено с неразделната ремъчна система на столчето.
 • Някои модели имат лесно регулируеми с едно дръпване вградени ремъчни системи.
 • Повечето модели са с накланящ механизъм за допълнителен комфорт.
 • Подплатените калъфи на седалката се свалят лесно и могат да се перат.

Обърнете внимание на нашите столчета за кола от група 1.

Групи 1, 2 и 3 Насочени напред столчета за кола за деца от 9кг до 36кг (9 месеца до 12 години). Спомагателните столчета са идеални за по-големи деца, до времето когато ще могат спокойно да използват предпазен колан за възрастни . Внимание опасно: Да не се използват върху пътническа седалка, оборудвана с въздушна възглавница!
 • За деца от 9 до 18кг, използвайте вградената ремъчна система за обезопасяване. От 18 до 36кг, употребявайте диагоналния и през скута предпазен колан за възрастни и надбедрения колан за да осигурите детето в столчето.
 • Водачите на предпазните колани гарантират правилното местоположение на столчето за максимална безопасност и комфорт, след като веднъж неразделната ремъчна система е била отстранена.
 • Удобни изтеглящи се държатели за напитки и леки закуски.
 • Подплатените калъфи на седалката се свалят лесно и могат да се перат.
Обърнете внимание на нашите столчета за кола от групи 1, 2 и 3.

Спомагателни столчета - групи 2 и 3

Спомагателни столчета за деца от 15кг до 36кг (приблизително от 4 до 12 години). Спомагателните столчета са идеални за по-големи деца, до времето когато ще могат спокойно да използват предпазен колан за възрастни.

Внимание опасно: Да не се използват върху пътническа седалка, оборудвана с въздушна възглавница!

Спомагателни столчета от групи 2 и 3

 • Само един колан за възрастни не може да осигури достатъчна защита на по-големите деца.
 • Спомагателните столчета повдигат детето в седалката на автомобила, за да му даде възможност най-добре да нагоди предпазния колан за възрастни около своите бедра и рамене.
 • Някои модели имат раменни водачи на колана и облегалки за ръцете за допълнителен комфорт.
 • Модерни перящи се тъкани.
Обърнете внимание на нашите столчета за кола от групи 2 и 3.

Кратки съвети за правилното поставяне и употреба

Правилното поставяне на столчетата за кола е от първостепенно значение. Всички столчета, предлагани от Ян Бибиян  имат приложени ясни и точни инструкции за безопасен монтаж и употреба, а при съмнения и въпроси от ваша страна, винаги можете да се обърнете към нашите представители за съвет. За улеснение на потребителите, някои производители като например Britax започнаха да публикуват монтажни листове на своите уебсайтове, с цел клиентите да могат да проверят дали столчето за кола и моделът на автомобила са съвместими. За онагледяване на предлаганите от нас артикули и правилния им монтаж, ние сме приложили подходящи видеоклипове.

Уверете се, че вашето столче е безопасно и сигурно като ползвате следните указания:

 • Столчето трябва да бъде монтирано колкото е възможно по-стегнато – да няма прекалени движения встрани и напред.
 • Уверете се, че неразделната ремъчна система е регулирана при всяко пътуване. Ремъците трябва да прилепват плътно, позволявайки да плъзнете пръста си между тях и детето.
 • Катарамата на ремъчната система трябва да бъде възможно най-ниско, около таза, а не около стомаха.
 • Диагоналната част на колана трябва да лежи върху рамото на детето, а не върху врата му.
 • Ако е столчето е монтирано прекалено хлабаво – обикновено това се дължи на отдалечеността на закотвящите точки – изберете алтернативна позиция на столчето, а ако и това не помогне, изберете друг модел столче за кола. При възникване на такъв проблем, не се притеснявайте да ни уведомите и ние ще се свържем с производителя, който с удоволствие ще ни предостави допълнителна информация за отстраняването му.
 • Проверете дали катарамата не лежи срещу рамката на столчето, тъй като това може да засегне неговото правилно функциониране при произшествие.
 • Съхранявайте инструкциите за монтаж на сигурно място. Може пак да ви потрябват, особено за различни комбинации.
 • Най-безопасното място за пътуване на едно дете в автомобил е в центъра на задната седалка, тъй като там вероятно ще бъде най-отдалечено от външни въздействия. Въпреки това, използването на колан, на което и да е място в автомобила, включително и на предната седалка, е далеч по-безопасно, отколкото детето да пътува без колан.

Isofix система


Внимание опасно: Да не се използва върху пътническа седалка, оборудвана с въздушна възглавница!

Някои производители предлагат столчета за кола в определени групи, които са съвместими с Isofix система. Isofix е разпространена по целия свят монтажна система, която оптимизира защитата като осъществява твърда връзка между детското столче и колата.  

 • Премахва риска от хлабава инсталация – един от ключовите въпроси при неправилна употреба на продукти, инсталирани с колан за възрастни.
 • Намалява движението на главата напред.
 • Помага за намаляване на натоварването при катастрофа и предлага по-добър контрол върху намаляването скоростта на пътуващите.

Консултирайте се с производителя или продавача на вашия автомобил, дали е оборудван с Isofix система и какво столче за кола е подходящо за нея.

Указания:

Какво трябва да правите

 • Използвайте за обезопасяване на деца с подходящо тегло и възраст, докато достигнат височина 135см или навършат 12 години (което от двете събития настъпи по-рано)
 • Настройвайте ремъчната система при всяко пътуване. Тя трябва да прилепва плътно, позволявайки ви да плъзнете пръста си между нея и детето.
 • Прочетете внимателно инструкциите за монтаж. Ако нещо не ви е ясно, свържете се с нас. Упражнете се как да ползвате столчето, преди за първи път да сложите детето си в него.
 • Проверявайте столчето редовно, за да се уверите, че е закрепено здраво.
 • Разубеждавайте детето си при опитите му да си играе с катарамите.
 • Проверявайте редовно за износване на колана, катарамите и корпуса на столчето.
 • Проверявайте дали презрамките са малко под раменете на детето при столчетата от групи 0 и 0+, и на нивото или малко над раменете при насочените напред столчета за кола. След като достигнат до най-горните дупки на ремъците, децата могат да продължат да използват столчето, докато нивото на очите им достигне горната част на корпуса.
 • По време на шофиране използвайте за наблюдение на детето огледалото за обратно виждане, за да не се налага да се обръщате назад.

Какво не трябва да правите

 • Никога не използвайте столче за кола втора употреба, тъй като може да има незабележимо увреждане на структурата.
 • Никога не използвайте столче за кола, което е претърпяло произшествие, макар и незначително. Възможно е да има невидими с просто око щети.
 • Никога не използвайте възглавничка или подобни предмети за поддръжка на детето, вместо спомагателно столче, тъй като те не могат да предоставят същата степен на защита при произшествие.
 • Не оставяйте метални принадлежности, изложени продължително време на слънчевите лъчи  - те могат много да се нагорещят. Дръжте в колата си одеяло за покриване на столчето, когато то не се ползва.
 • Никога не оставяйте тежки или остри предмети в разпръснато състояние в колата, тъй като могат да причинят нараняване в случай на авария.
 • Никога не оставяйте детето само в колата, дори и за миг.
 • Никога не прикривайте и не променяйте катарамите, с цел да не позволите на детето да си играе с тях, тъй като това може сериозно да засегне механизма за бързо освобождаване при инцидент.
 • Никога не привързвайте две деца с един колан.
 • Никога не привързвайте с един колан за възрастни заедно възрастния и детето.

Как да пътуваме по-приятно

Отегчените деца могат да махнат своите колани за да привлекат вашето внимание, така че трябва да се уверите, че им е удобно и забавно. За по-дълги пътувания се предлагат пътни аксесоари, които ги забавляват и отвличат вниманието им, давайки ви възможност да се концентрирате върху безопасното шофиране.

Възглавничка за поддръжка на главата
Специално е проектирана да осигури на малкото бебе допълнително удобство и подкрепа в детското столче за кола.

Сенник
За употреба със столчета за кола от групи 0 и 0+ в и извън автомобила. Помага за предпазване на бебето от силна слънчева светлина.

Слънчеви щори за кола
Вакуумни подложки поддържат щорите в най-добрата позиция за предпазване на детето от директната слънчева светлина и ултравиолетовите лъчи.
Пътно одеяло
За употреба със столчета за кола от групи 0 и 0+, държи топло на бебето в и извън автомобила през студените зимни месеци.

Огледало за обратно виждане
Използвйте допълнително огледало за обратно виждане, за да следите детето си, когато пътувате.

Автомобилно кошче за прибиране на дребни неща
Полезно за съхранение на книги, играчки, напитки и закуски.

Връщане на закупени столчета за кола
Имайте предвид, че от съображения за сигурност, ние не можем да възстановяваме суми или да подменяме столчета за кола, които са употребявани. Това не нарушава вашите потребителски права.